Ställ krav på ditt barns idrottsförening

Våga ställa krav!

Inom många idrottsföreningar som organiserar träning för barn är det ont om tränare och bristen på utbildade tränare är ännu större. Många av tränarna har inte tillräckligt med utbildning eller kunskap för att kunna träna barn på ett bra sätt. De har inte ens tillräcklig kunskap för hur vuxna bör träna och än mindre kunskap om hur barn bör träna. Detta är ett stort problem för det är ju som barn som det är som viktigast att träna rätt för att kunna få en bra hälsa, hålla sig skadefri och öka prestationen.

Skulle du anlita en tränare till dig själv som inte har tillräckligt med kunskap? Nej, tänkte väl det.

Så varför anlita en tränare till ditt barn som inte har tillräckligt med kunskap? För det är just det du gör när du låter ditt barn spela fotboll eller innebandy med tränare som kanske är förälder till något av barnen i laget. Det är viktigt att kolla upp vad för kunskap tränaren besitter, det räcker inte med att tränaren säger ”jag har själv spelat handboll, så jag kan det här”. En tränare som tränar barn måste ha kunskapen om barns fysiska och psykiska utveckling, för har inte tränaren den kunskapen så kan inte tränaren lägga upp en bra och utvecklande träning anpassat efter ditt och andras barn. En bra tränare måste förstå skillnaden mellan barns och vuxnas träning.

Du har betalat för att ditt barn ska få träna i föreningen, då har du också rätt att ställa krav på föreningen att de har välutbildade tränare!

I Idrotten vill (som är framtagen av riksidrottsförbundet och som alla föreningar ska/bör följa) står det bland annat så här:

 • ”Idrott för barn ska ledas av ledare med grundläggande kunskap om barns fysiska, psykiska och sociala utveckling.”
 • ”Idrottsrörelsens ledare ska erbjudas utbildning för att kunna ta till sig ny kunskap som möjliggör kontinuerlig utveckling av verksamheten.”
 • ”Utbildningen ska anpassas efter ledarnas behov och vara av god kvalitet såväl till sitt innehåll som i sin pedagogiska uppläggning.”
 • ”Idrottsledare ska för att stärka kvaliteten i verksamheten erbjudas möjligheter till minst ett utbildningstillfälle per år.”

Frågan är om föreningarna följer detta.

Med otillräcklig kunskap är risken stor att tränaren gör mer skada än nytta. Konsekvenserna som blir av outbildade tränare är att barn inte får den optimala utvecklingen, för har inte tränaren kunskapen om hur barn bör träna vid en viss ålder så kan inte barnet få den fysiska utveckling som är möjlig. Det kan leda till en ensidig träning som i sin tur leder till överbelastning och asymmetri, vilket ökar skaderisken. Det kan leda till att ditt barn inte får möjlighet att tidigt bygga upp den nödvändiga styrkan som idrotten ställer på individen om några år, vilket även det leder till en ökad skaderisk. Varje år skadas ca 60000 barn via idrottslig aktivitet i Sverige, man tror att med rätt träning kan idrottsskadorna minska med 15-50 %.

En tränare med rätt kompetens kan skapa en långsiktig planering som gör att ditt barn får ut så mycket som möjligt av idrotten.

Träning för barn

Frågor som kan vara bra att ställa till tränaren

Men hur vet jag om tränaren har den rätta kunskapen eller inte?

Du kan alltid börja med att fråga vad för utbildning tränaren har, eller om tränaren har någon utbildning alls, eller har tränaren kanske endast utbildning inom den specifika idrotten? Det är bra om tränaren har en allsidig utbildning som täcker upp stora delar, det ska inte bara vara inom den specifika idrotten, utan även om barns utveckling och om ledarskap.

Det ska alltid finnas en tanke bakom varje övning. Du kan alltid fråga tränaren vad tanken med övningen är och det är okej att vara jobbig och fråga om så många övningar du orkar som barnet får göra (men du kanske inte behöver fråga det mitt i träningspasset, utan vänta i så fall tills efter träningen). Tränaren ska då kunna förklara för dig varför just den övningen är utvald och varför den är bra.

Det ska finnas en långsiktig planering. En välutbildad tränare planerar inte bara från träning till träning, utan det ska finnas en plan för hela terminen, till och med en plan som sträcker sig 10 år framåt. Återigen, det handlar om att ditt barn ska kunna få den optimala utvecklingen och det kan barnet inte få om tränaren planerar från dag till dag, utan tränaren måste kunna tänka 10 år framåt.

Så följ med barnet till träningen nästa gång och fråga tränaren eller prata med någon ansvarig inom föreningen. Det är viktigt att du som förälder börjar ställa krav på ditt barns förening, för ditt barns hälsa!

Källor:

Socialstyrelsen, Skador bland barn i Sverige (2011)

NSCA position statement on youth resistance training (2009)

Idrotten vill

Annonser

2 thoughts on “Ställ krav på ditt barns idrottsförening

 1. Niklas Enblad skriver:

  den som skriver det här lever i en låtsasvärld där alla barn kan anlita PT för sin personliga utveckling. Hon glömmer en ganska viktig sak…Pengar! Vem ska betala för alla dessa professionella tränare till barnen? Föräldrarna? Ha ha glöm det! De föräldrar jag har träffat, och jag bor ändå på Lidingö gnäller om de får betala 500 spänn extra till fotbollen. Att anlita 100 heltidsanställda till Lidingö Fotboll skulle sannolikt öka årsavgiften till en nivå som skulle innebära att 80 % av barnen skulle få sluta. Håller med om att det är viktigt med utb för ledarna, detta gäller så klart även de frivilliga föräldrar ledarna. Sveriges stora framgångar i idrott kommer som ett direkt resultat av fantastisk föreningsverksamhet som till stor del byggts upp på frivilliga och billiga resurser. Glöm aldrig det! Att skapa föreningar likt Stocksund där det enligt uppgift kostar 60 000 kr per år att spela som 13 åring kommer aldrig att funka. Hur många stora spelare har Djursholm/Stocksund levererat? 0,0 skulle jag säga. Höga PT avgifter skulle mörda Sverige som idrottsnation då det direkt tar bort de grupper som kanske sitter på talang och motivation men saknar ekonomiska resurser

  Gilla

  • emmaniklasson89 skriver:

   Hej Niklas!

   Det handlar inte om att varje barn borde få var sin personlig tränare, utan det handlar om att höja kvalitén på befintliga tränare. Varje år skadar sig ca 60000 barn via idrotten, detta kostar samhället väldigt mycket pengar, plus att det kan göra att ett barn tvingas till att sluta sin idrott. Detta handlar om att tänka långsiktigt, att från grunden kunna bygga upp starka barn som klarar av idrottens fysiska krav, detta är inte möjligt om inte tränarna har den rätta kunskapen. Om tränarna inte har den rätta kunskapen så är det barnen som får lida för det.

   Att ge tränarna rätt utbildningen behöver inte kosta så mycket pengar, SISU anordnar många bra och billiga utbildningar som föreningarna kan använda sig av. Många av dessa utbildningar behöver dessutom inte kosta något alls då föreningarna kan få bidrag för detta.

   Och vart ska pengarna komma ifrån? Ja, om man nu tänker långsiktigt, så handlar det om en prioriteringsfråga för kommunen och staten. Om man nu ser till att alla tränare får en bra utbildning, så får de kunskapen om hur man bland annat kan förhindra många idrottsskador, färre barn behöver då söka vård och vårdkostnaderna sjunker.

   //Emma

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s