Därför är övervikt bland barn så farligt

”Övervikt och fetma hos barn är en av vår tids största folkhälsoutmaningar”

Antalet barn som är överviktiga i Sverige har ökat kraftigt, ca 20-25 % av alla 10-åringar är överviktiga och lite mer är  3 % av dessa lider av fetma. Tyvärr finns det stora risker med att barn är överviktiga, vanor som skapas som barn sitter ofta kvar i vuxen ålder, så har ett barn väl blivit överviktig så kan det vara svårt att bryta det om man inte sätter in tidiga insatser. Vartannat barn som har fetma vid två års ålder har fetma när de blir 10 år. De flesta barn som har utvecklat övervikt vid sju års ålder har kvar övervikten i vuxen ålder. (Observera att man skiljer mellan övervikt och fetma, då fetma är en kraftigare övervikt).

Det finns stora hälsorisker med övervikt så som ökad risk för diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, förhöjt blodtryck,  ont i leder, svår att sova, dåligt självförtroende och förtidig död, man tror även att fetma kan ge en ökad risk för cancer. Om man har utvecklat övervikten som barn så har man dessutom större risk att drabbas av sjukdomar som är förknippade med övervikt, jämfört med om man utvecklar övervikten i vuxen ålder.

Övervikt sitter ofta kvar i vuxen ålder

Övervikt sitter ofta kvar i vuxen ålder

Många överviktiga barn har svårt att rör på sig, de kanske inte hänger med sina klasskompisar på idrotten i skolan. Detta kan göra att barnet tappar självförtroende, blir nedstämd och blir mer och mer stillasittande, det skapas en ond spiral.

Utöver alla hälsoproblem som drabbar överviktiga barn så kommer fler och fler rapporter runt om i världen som visar på att överviktiga barn får sämre betyg i skolan än normalviktiga. Det har nyligen kommit en svensk studie som också visar på ett samban mellan övervikt bland barn och hur många som klara gymnasiet med fullständiga slutbetyg.

Övervikt hos barn är ett allvarlig problem och bör behandlas i ett tidigt skede.

Källor:
Higher Levels of Fitness Associated with Better Academic Performance
Why We Should Not Cut P.E.
Barn med fetma klarar skolan sämre
Sverige dåligt på idrott i skolan
Sjukvården hjälper inte barn med fetma
Barnfetma
Övervikt och fetma hos barn
Barnfetma och den framtida folkhälsan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s