Så undviker du övervikt hos barn

Det är farligare för barn att vara överviktiga än vad det är för vuxna, det är därför viktigt att tidigt förebygga övervikt hos barn.

Det är normalt att barn går upp och ner i vikt under olika perioder i livet, så det kan vara svårt att veta när man ska börja oroa sig, det finns dock hjälp att få via BVC för att ta reda på om man behöver vara orolig eller inte för de mindre barnen. Så fort det bekräftas att ett barn är överviktig måste något göras. De vanor man får som barn sitter i till vuxen ålder, så har man blivit överviktig som barn är risken stor att man fortfarande är överviktig som vuxen. Ca 80 % av alla barn i åldern 6-7 år som är överviktiga kommer fortfarande vara överviktiga i sena tonåren, vilket innebär att redan här har en ovana skapats som sedan sitter kvar, det är därför det är så viktigt att göra något åt problemet innan det uppstår.

När ett barn är överviktig kan man knappast lägga skulden på barnet, för barnet tar nämligen efter sina föräldrar. Om föräldrarna äter onyttig mat så kommer barnet göra det, om föräldrarna är inaktiva så kommer barnet bli inaktivt. Det innebär att när man uppmärksammar ett överviktigt barn är det viktigt att jobba med hela familjen, det är hela familjen som behöver ändra på sina vanor.

Kost och fysisk aktivitet är avgörande faktorer för att kunna hålla sig normalviktig, det gäller för barnet att röra på sig mycket, som till exempel leka ute, spela fotboll, klättra i träd, cykla och så vidare. Barn bör vara fysiskt aktiva minst en timma varje dag och det är då bra om föräldrarna är med och leker med barnen, det skapar goda vanor.

Att tillaga mat hemma, gärna tillsammans med barnen, med mycket frukt och grönsaker skapar goda vanor.

Att tillaga mat hemma, gärna tillsammans med barnen, med mycket frukt och grönsaker skapar goda vanor.

När det kommer till maten är det viktigt att servera tillagad mat och inte färdigköpta alternativ, så som panpizza och piroger. Låt gärna barnen vara med och laga maten, för som sagt, det skapar goda vanor. Barn bör dricka vatten istället för saft och läsk. Sötsaker, så som godis och kakor ska ses som festligheter och inte vardag, servera gärna frukt och grönsaker av olika slag istället för sötsaker.

Godis tillhör fest, inte vardag.

Godis tillhör fest, inte vardag.

Detta klippet visar väldigt tydligt ungefär hur mycket socker varje barn äter per dag och hur mycket (eller lite) socker ett barn bör äta per dag.

Här finns lite tips på hur man kan tänka kring frukostflingor då många frukostflingor som vänder sig till barn innehåller väldigt mycket socker.

Här finns också lite tips på hur man kan tackla övervikt hos barn.

Tillslut, här finns några tips på nyttiga mellanmål man kan ge till barn. Barn kan behöva lite extra energi innan träning, men oftast räcker det med en frukt eller liknande istället för sötsaker som ger alldeles för mycket energi.

För att skapa goda vanor och för att hålla hela familjen normalviktig för att kunna leva ett långt och hälsosamt liv, så ligger det väldigt mycket ansvar hos föräldrarna, barnen tar efter föräldrarnas vanor. Så se till att röra på er mycket och laga god och nyttig mat, unna sig kan man göra någon gång ibland 🙂

Källor:
Övervikt och fetma hos barn
Barn med fetma klarar skolan sämre
Därför fastnar barn i sockerfällan
Barnfetma
Higher Levels of Fitness Associated with Better Academic Performance

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s